Tuesday, 21 March 2017

MAHATHIR PENGHASUT TIDAK DIPERLUKAN DI JOHOR


MERSING: Sultan Johor menasihatkan pihak berkepentingan politik yang cuba memecah belahkan rakyat Johor supaya menghentikan segera perbuatan itu.

Sultan Ibrahim Iskandar bertitah, baginda tahu apa yang baik untuk rakyatnya dan tidak memerlukan campur tangan orang luar.

Malahan, baginda juga meminta anak Johor sendiri supaya tidak bertindak sehingga memecah belahkan rakyat negeri itu.

"Orang luar Johor saya nasihatkan sama ada bukan politik atau politik jangan campur hal Johor. Saya tahu apa yang baik untuk rakyat saya.

Saya pandang rakyat saya bukan daripada segi politik... sebagai rakyat. "Saya sayang rakyat saya. Bila orang luar datang Johor memecah belah orang Johor atau orang Johor yang duduk di Kuala Lumpur balik ke Johor, yang ada kepentingan politik dan memecah belahkan, bolehlah berambus.

Kamu tidak dialu-alukan di sini. Bila cita-cita mereka tak tercapai, yang rugi adalah rakyat," titah baginda. Baginda bertitah demikian dalam dalam temubual eksklusif bersama agensi media di bawah Media Prima Berhad baru-baru ini, sempena sambutan Hari Keputeraan Sultan Johor, lusa.

Walaupun tidak menyatakannya, ia dipercayai merujuk kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pengerusi Parti Bersatu Pribumi Malaysia yang mengkritik projek pembangunan Forest City, mempersoalkan status hak milik tanah dalam projek perumahan di situ dan dakwaan kononnya warga China yang membeli rumah boleh menjadi warga Malaysia.

Malah, Dr Mahathir menyiarkan rakaman gambar beliau ketika kunjungannya ke Forest City bersama isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dalam blognya dan disiarkan oleh beberapa portal berita.

Ditanya mengenai kemungkinan rakyat tidak memahami kerana diputar belit mengenai perkara itu, Sultan Ibrahim berkata: " Kalau saya nak sembunyi nak menipu rakyat saya, buat apa yang pergi letak papan tanda hak milik kekal kat situ. Guna kepala otak lah. Bergambar ramai-ramai kat situ."

BUKTI ! DAP NAK MENJAHANAMKAN MALAYSIA !!



KUALA LUMPUR 20 Mac – Pe­mimpin DAP merupakan yang paling aktif mensabotaj ekonomi negara hingga sanggup menghantar wakil mereka ke luar negara dengan tujuan memburuk-burukkan imej Malaysia dan kerajaan.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan berkata, sebagai contoh, pada 18 Julai 2013, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkibol, Tan Hong Pin; ADUN Tangkak, Ee Chin Li; ADUN Bentayan, Chua Wee Beng dan bekas pe­mimpin Pas, Mazlan Aliman pergi ke Taiwan untuk memprotes penyertaan Kuokuang Petrochemical Technology Co. (KPTC) daripada melabur dalam projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petroki­mia (RAPID). 

“Akibatnya, sebulan selepas protes diadakan di Taiwan oleh wakil-wakil DAP ini, KPTC menarik diri daripada melabur di RAPID atas sebab tertentu.
“Selain RAPID, pem­bangkang cuba men­sabotaj projek Lynas di Kuantan, Pa­hang. Mereka ber­demonstrasi di ha­dapan pejabat Pe­su­ruhjaya Tinggi Aus­tralia di Kuala Lum­pur. Malah, Ahli Par­limen Kuantan da­ripada PKR, Fuziah Salleh juga antara yang kuat membantah pembangunan Lynas dan menggunakannya sebagai modal politik kempen pilihan raya umum. Namun sekarang, isu Lynas sudah senyap,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.


Kelmarin, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, perbuatan mensabotaj ekonomi harus dihentikan oleh mana-mana pi­hak demi kepentingan rakyat dan masa depan negara.

Perdana Menteri berkata, tindakan sedemikian tidak wajar diteruskan walaupun golongan berkenaan mempunyai perbeza­an pendapat politik.
Sehubungan itu, Cheng Guan menya­rankan Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Peguam Negara supaya melihat undang-undang yang bo­leh dikenakan ke atas pengkhianat tersebut­ supaya tindakan men­­sabotaj ekonomi ne­­gara tidak lagi berlaku pada masa akan datang.

“Ini kerana tindakan jijik dan tidak bertanggungjawab mereka mempunyai implikasi yang sangat besar terhadap kemajuan serta pembangunan negara tercinta ini.
“Bayangkan berapa banyak peluang pekerjaan, latihan keusahawanan sama ada dalam industri kecil atau sederhana, industri perkhidmatan dan aktiviti ekonomi lain hasil daripada pelaburan tidak akan wujud sekiranya pembangkang berjaya dalam agenda jahat mereka untuk mensabotaj ekonomi negara,” ujarnya.

Sunday, 19 March 2017

MALAYSIA AKAN GAGAL JIKA RUU 335 DILAKSANAKAN


KUALA LUMPUR: Penasihat DAP, Lim Kit Siang melenting apabila ditanya media mengenai pendirian partinya yang menolak langkah PAS membentangkan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu terdahulu ditanya sama ada DAP masih belum memahami penerangan PAS bersabit pindaan terhadap Akta Mahkamah Syariah atau Akta 355 itu.

“Pendirian kita, PAS yang tidak faham penerangan yang diberikan oleh G25 dan lain-lain sarjana Islam bahawa ini bertentangan dengan perlembagaan,” katanya dalam nada sedikit tegang ketika menjawab soalan pihak media sewaktu sidang medianya, sebentar tadi.

Malah Kit Siang juga bertanya wartawan yang menanyakan soalan tersebut mewakili agensi media dari mana.

“Mengenai PAS, anda tanya PAS lah. Saya bukan PAS, saya DAP,” katanya lagi.
Keadaan bertambah tegang apabila seorang wartawan kemudian bertanya, mengapa DAP tidak menggesa pembangkang untuk mengundi ‘tidak’ RUU itu terlebih dahulu dan bukan meminta parti komponen Barisan Nasional (BN) untuk berbuat demikian.

“Tidak.. tidak, anda tidak perlu lihat pihak pembangkang, anda perlu lihat kepada 133 (ahli parlimen BN sebab mereka majoriti),” katanya mengelak sambil meninggikan suara.

Terdahulu dalam sidang media itu, DAP menggesa MCA dan Gerakan menyatakan pendirian mereka bersabit RUU tersebut.

Parti itu mempersoalkan sama ada Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, Timbalan Presiden Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, Ketua Setiausaha Datuk Ong Ka Chuan dan juga Presiden Gerakan, Datuk Seri Mah Siew Keong akan meletak jawatan jika usul PAS itu diluluskan di Parlimen.AP

Tuesday, 4 August 2015

ARAB SAUDI & EMIRIAH ARAB BERSATU SUMBANG DANA KEPADA UMNO?

Oleh : Jebat

Disebabkan ramai sangat yang nak tau siapakah penderma Timur Tengah yang sanggup memberikan dana kepada UMNO / Najib Razak sewaktu PRU13 yang lalu, disini ada beberapa negara yang kami rasakan terlibat dengan sumbangan berkenaan;

1. ARAB SAUDI - Sepertimana yang kita ketahui, negara kita mempunyai hubungan yang rapat dengan pemerintah negara tauhid berkenaan. Malah ketika persidangan UMNO yang terakhir sebelum PRU13 berlansung, kita dapati banyak imam-imam besar di Masjidil Haram dan Nabawi menziarahi Malaysia dalam rangka lawatan memperkuatkan hubungan diantara kedua buah negara. Selain itu, sepertimana gambar yang dispekulasi di internet, pertemuan diantara Najib Razak dengan Putera Turki bin Abdullah Al Saud (Biodata rujuk sini) juga boleh dijadikan jawapan kepada siapakah penyumbang 2.6 bilion ringgit tersebut.



2. UNITED ARAB EMIRATES - Umum tidak mengetahui bahawa negara berkenaan adalah negara yang terlibat secara tidak lansung dalam pembinaan Masjid di Bandar Malaysia yang diusahakan oleh 1MDB. Tak percaya? Rujuk disini : http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/malaysia-and-uae-sign-key-deals-to-enhance-ties

Masjid yang akan dibina di Bandar Malaysia sumbangan kerajaan UAE


Inilah antara 2 buah negara yang mungkin menjadi 'negara dana' dari 'Middle East' yang disebutkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang kami percaya telah menyumbangkan dana kepada UMNO dalam Pilihanraya Umum ke 13 yang lalu.

Soalnya sekarang apa punca puak-puak Arab yang seaqidah dengan kita ini memberikan pertolongan kepada Najib Razak? Mengapakah mereka tidak menyasarkan dana kepada PAS, PKR atau DAP (Nauzubillah) Wallahu'alam. Hanya ALLAH yang maha mengetahui.

DANA POLITIK UMNO DARI YAHUDI ?



1.Kecoh kini apabila SPRM mengesahkan sejumlah RM2.6 bilion telah dimasukkan ke dalam akaun PM Najib Razak.

2.Pengesahan oleh SPRM ini telah menafikan fitnah yang dikeluarkan oleh Sarawak Report (SR) yang kemudiannya dipetik dan dijadikan sebagai bahan berita oleh Awani yang mendakwa dana tersebut adalah daripada wang 1MDB.

3.Menurut SPRM, wang yang diterima oleh PM itu ialah sumbangan pihak tertentu untuk kegunaan pilihan raya yang disalurkan atas kapasiti Najib selaku Presiden UMNO dan Pengerusi BN.

4.Malangnya, pengesahan ini tidak difahami dalam konteks yang sebenar oleh sebahagian rakyat Malaysia kerana telah dipengaruhi persepsi negatif berkaitan syarikat 1MDB. Mereka lebih percaya terhadap fitnah yang dibuat oleh SR.

5.Tidak ada mana-mana parti politik yang ditubuhkan tanpa menerima sumbangan dana daripada mana-mana pihak.

6.UMNO misalnya, bermula sebagai parti Melayu yang menerima pelbagai bentuk sumbangan daripada ahli-ahlinya yang ketika itu terdesak dalam menuntut kemerdekaan negara. Terima kasih kepada nenek moyang kita.

7.Tanpa sumbangan-sumbangan ini, Tunku Abdul Rahman tidak mungkin dapat terbang ke London bertemu Queen Elizabeth dan kemungkinan besar juga, kemederkaan negara lebih lewat dicapai daripada yang sepatutnya (31 Ogos 1987).

8.Adakah UMNO sahaja yang menerima sumbangan dana ini? Sudah tentu tidak. Parti-parti politik lain juga turut menerima dana langsung dalam pelbagai bentuk, sama ada tunai atau aset-aset lain seperti premis bangunan, kenderaan dan sebagainya.

9.PAS misalnya, menerima sumbangan langsung daripada para penyokongnya melalui kutipan derma ketika ceramah-ceramah yang diadakan di seluruh negara. Wang kutipan derma itu akan disalurkan ke dalam akaun MTD dan Negeri masing-masing. Terdapat beberapa syarikat milik Melayu turut menyumbang dana kepada PAS di peringkat pusat, antaranya termasuklah sebuah syarikat terkenal yang beroperasi di Langkawi, Kedah.

10.Adakah ia menyalahi undang-undang? Sudah tentu juga tidak. Malaysia merupakan antara negara yang tidak mewajibkan parti-parti politik mendedahkan sumber dan jumlah dana yang diterima.

11.Pun begitu, dalam usaha melakukan transformasi politik, Najib Razak pernah mengusulkan supaya parti-parti politik bersikap telus dalam mendedahkan kekuatan kewangan masing-masing termasuk sumber dan jumlah dana yang diterima. Usul ini telah dibentangkan di Parlimen tetapi ditentang hebat oleh wakil-wakil pembangkang khususnya DAP.

13.Adakah pembangkang di Malaysia begitu bersih dan tidak pernah menerima dana asing?

14.Adalah diketahui, National Endownment for Democracy (NED) yang ditubuhkan oleh Kerajaan Amerika Syarikat sejak berdekad-dekad yang lalu menyumbang dana secara langsung kepada beberapa entiti di Malaysia yang bekerja untuk pembangkang.

15.NED ialah agensi khas (bukan NGO) yang ditubuhkan dalam usaha Amerika Syarikat meluaskan sayap pengaruhnya di negara-negara dunia ketiga dan Islam amnya termasuk di Malaysia atas nama demokrasi.

16.NED ditubuhkan sebagai projek khas CIA yang menggunakan tiga kaedah dalam mempromosikan demokrasi versi mereka sendiri iaitu : a) Penyusupan masuk b) Sumbangan dana c) Peperangan.

17.Di bawah NED, terdapat tiga agensi khas lain ditubuhkan iaitu International Republican Institute (IRI), National Democratic Institute (NDI) dan Center for International Private Enterprise (CIPE). Ketiga-tiga agensi inilah yang menjadi nadi penggerak agenda NED termasuk di Malaysia.

18.Jika di Timur Tengah, kaedah peperangan menjadi pilihan sebelum menjalankan pilihan raya atas nama demokrasi, di Malaysia, langkah NED sebenarnya lebih mudah kerana demokrasi sudah dijalankan di sini sejak 1987.

19.NED menyumbang dana secara terus melalui IRI di mana Ketua Pembangkang (yang kini dipenjarakan atas kesalahan meliwat), Anwar Ibrahim, telah dilantik sebagai salah seorang panel lembaga pengarahnya.

20.Pada 22-23 April 2005, Presiden IRI, Lorne Craner, dalam satu ucapan di 6th Annual Conference, Center for Study of Islam & Democracy (CSID), di Marriot Wardman Park Hotel, Washington, memuji-muji Anwar Ibrahim sebagai hero baru dunia kini.

21.”Tonight, I am on the same platform as Anwar Ibrahim. The best part of being in my line of work is the people you get to meet, the heroes of our time. Anwar Ibrahim is a hero of our time,” – Lorne Craner.

22. Tidaklah aneh kepada Amerika untuk memuji mana-mana pemimpin yang disukai dan mengecam mana-mana pemimpin yang tidak disukai. Biasanya, yang dikecam akan berakhir dengan penyudah yang tragis seperti Saddam Hussein di Iraq suatu ketika dahulu.

BAGAIMANA IRI MEMPROMOSIKAN DEMOKRASI DI MALAYSIA?

23. Sekurang-kurangnya dua buah NGO politik diketahui mendapat dana daripada IRI iaitu Merdeka Center dan MAFREL. Kedua-dua NGO ini mempunyai hubungan yang rapat dengan pembangkang di Malaysia. Merdeka Center ialah NGO yang menjalankan kajian berkaitan demokrasi di Malaysia manakala MAFREL dikenali sebagai pemantau pilihanraya.

24. MAFREL (Malaysians for Free and Fair Elections) diketuai aktivis reformasi, Abd Malek Hussin dan dibantu oleh Syed Ibrahim Syed Noh, bekas pemimpin Jemaah Islah Malaysia (JIM) selaku Timbalannya.

25. Dalam satu berita bertajuk “MAFREL SEEKS RM5.7MIL GOVT FUND” yang dimuatnaik dalam laman web rasmi BERSIH 2.0 bertarikh 30 Nov 2007, Abd Malik Hussin mengakui MAFREL menerima dana daripada IRI, yang diakui kemudiannya oleh editor bahawa IRI menerima dana daripada kerajaan Amerika Syarikat.

26. Merdeka Center pula, selain mendapat dana langsung daripada IRI, ia turut mendapat dana daripada The Asia Foundation dan Fredrich Naumann Foundation (FNF) yang turut berperanan mempromosikan demokrasi khususnya di rantau Asia Pasifik.

BAHAGIAN PENTING - 2.6 BILION VS PROJEK DEMOKRASI YAHUDI

27. Berbanding Anwar dan pembangkang sendiri yang sentiasa berdolak dalih dalam menyatakan sumber kewangan mereka, Najib Razak dilihat lebih telus apabila menubuhkan task force untuk menyiasat dakwaan SR berhubung wang yang disalurkan ke dalam akaun peribadinya.

28. Siasatan ini akhirnya membawa kepada pengesahan daripada SPRM bahawa wang tersebut ialah dana pilihan raya yang disumbangkan oleh penderma daripada Timur Tengah terus kepada Najib tanpa mendedahkan identi sebenar penderma tersebut.

29. Berbanding Anwar yang mendapat dana daripada Barat khususnya Amerika Syarikat, Najib menerima dana daripada Timur Tengah (dunia Arab) atas pelbagai faktor seperti hubungan yang baik antara kerajaan Malaysia dan negara-negara Arab dan agama Islam sebagai tunjang negara ini yang dipelihara dengan baik oleh kerajaan Barisan Nasional sejak sekian lama.

30. Berbanding Anwar dan pembangkang yang menerima dana atas nama demokrasi, derma atau sumbangan yang diterima Najib Razak sebenarnya lebih bersifat kepercayaan, penghormatan dan penghargaan kepada kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi UMNO yang mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi tersendiri (demokrasi berparlimen, Raja berperlembagaan) yang tidak diamalkan di negara-negara demokrasi yang lain.

31. Amalan demokrasi di Malaysia sehingga kini tidak meminggirkan Islam berbanding demokrasi Barat yang turut mempromosikan kebebasan mutlak seperti LGBT, pluralisme dan liberalisme akidah yang melampaui batas-batas Islam.

KESIMPULAN

32. Kesimpulan ini harus ditutup dengan persoalan berikut : Jika Anwar benar-benar hero di kaca mata dunia khususnya Barat sehingga diangkat sebagai tokoh pemimpin Islam era baru, kenapa penderma Timur Tengah tidak menyalurkan derma kepada beliau dan pembangkang yang ketika itu turut dianggotai PAS sebagai sebuah parti Islam, sebaliknya mereka memilih Najib Razak, UMNO dan Barisan Nasional? Dan kenapa NED memilih menjalin kerjasama dengan Anwar dan proksi-proksinya untuk menyalurkan dana atas nama demokrasi. Kenapa NED tidak memilih Najib Razak, UMNO dan Barisan Nasional?

Friday, 10 July 2015

ZAHRA ADALAH POPULASI MANUSIA GOLONGAN KEDUA - PENULIS



MANUSIA HEBAT DAN TIDAK HEBAT
Di mana stand saya dalam isu SayaZahra ini? Stand saya senang. Dalam dunia ni ada dua jenis manusia. Manusia yang perlukan tongkat untuk berjaya dan mengharapkan bantuan manusia. Serta golongan kedua, iaitu golongan hebat yang menjadi tiang sebuah peradaban. Sebab tu wujudnya subsidi dalam mana-mana kerajaan di dunia sekalipun. Sebab tu wujud macam-macam bantuan dan elauns yang ditawarkan oleh kerajaan.

Jadi, saya berangapan bahawa Zahra ini adalah populasi biasa manusia yang memang harus ada dalam sebuah peradaban. Kalau semua manusia hebat di dunia, tidak seimbang jadinya. ALLAH menciptakan manusia-manusia seperti Zahra kerana untuk dibimbing oleh manusia dalam kategori dua. Populasi Zahra adalah populasi manusia yang hari ini kita langsung tidak kenal siapakah mereka dalam sejarah. Mereka sekadar dikenali sebagai manusia.

Orang kedua pula jenis fighter dan mempunyai survival instinct yang sangat tinggi. Mereka mempunyai DNA seorang pemimpin dan pahlawan. Mereka dari golongan yang biasanya akan menempa sejarah dalam kehidupan mereka. Kalau dalam kalangan orang Melayu, mereka mewarisi dna seorang pelaut yang berhati cekal yang masih tersisa dalam diri mereka. Mereka mewarisi DNA bangsa yang membina tamadun walau apa sekali keadaan, sehinggakan 4 penjajah yang datang tidak mampu menundukkan 9 raja-raja bangsa ini.

Dan manusia yang mempertikaikan Zahra di alam maya ini adalah biasanya mereka yang memang dah melalui zaman sengsara dan zaman derita sebelum menjadi berjaya. Mereka sedar bahawa hendak hidup senang itu bukan senang. Mereka inilah yang kebanyakannya melabelkan Zahrah sebagai lembik dan seumpama dengannya. Mereka ini adalah orang yang sampai ratusan tahun pun, akan dibicarakan oleh populasi pertama yang dikenali hanya dengan nama manusia. Kategori pertama akan mengagumi orang dalam kategori kedua. Kategori pertama adalah orang akan membeli buku-buku tentang orang kedua lalu membayangkan kehidupan mereka seperti orang dalam kategori kedua.

Dua-dua golongan ini tidak salah. Saya anggap inilah simbiosis kehidupan. Kerana perbezaan dua manusia ini melihat dunia, maka jalan yang diambil mereka pun berbeza. Saya di mana? Saya berharap saya dalam golongan kedua sebab perjalanan hidup saya baru sahaja bermula. Saya tidak mahu merungut pada awal permulaan perjalanan hidup sebab bagi saya rungutan itu adalah petanda manusia yang lemah.

- Helmi Effendy -

Tuesday, 7 July 2015

NAJIB RAZAK SAMAN FITNAH TERHADAP WALL STREET JOURNAL, BERANI KERANA BENAR



Menurut sumber yang diperoleh, pasukan guaman Dato' Sri Najib telah mengeluarkan surat bertarikh 8 Julai 2015 kepada Wall Street Journal (WSJ) berhubung dua artikel berbaur fitnah terhadap Perdana Menteri Malaysia tersebut. Surat tersebut dikeluarkan oleh Hafarizam Wan & Aisha Mubarak menamakan Lembaga Pengarah Dow Jones & Company, Inc sebagai penerima surat guaman tersebut.

Surat tersebut menyatakan bahawa artikel yang ditulis oleh Simon Clark dan Tm Wright di dalam WSJ yang bertajuk "Malaysia Leader's Account Probed" yang diterbitkan pada 2 Julai 2015 dan "Scandal In Malaysia" yang diterbitkan pada 6 Julai 2015. Menurut surat itu lagi, peguam Dato' Sri Najib telah diarahkan untuk mendapatkan kepastian daripada WSJ adakah pendirian mereka di dalam artikel tersebut yang menyatakan bahawa Dato' Sri Najib telah menerima hampir USD 700juta daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pihak peguam Dato' Sri Najib juga menyebut bahawa arahan tersebut adalah kerana penulis tidak pasti sumber wang tersebut dan apakah yang terjadi kepada wang tersebut pada akhirnya. Walhal, keseluruhan artikel tersebut telah menampakkan secara jelas bahawa wang hampir USD 700 juta telah diterima oleh Dato' Sri Najib yang dimiliki oleh 1MDB. Surat tersebut juga menyatakan bahawa dakwaan WSJ diambil serius dan tindakan undang-undang akan diambil.

Peguam Dato' Sri Najib juga meminta jawapan dalam masa 14 hari bermula pada tarikh surat tersebut dan memaklumkan sekiranya WSJ telah melantik peguam di Malaysia bagi mewakili syarikat dan juga penulis artikel tersebut.

Bagi mereka yang bertanyakan samada Dato' Sri Najib akan mengambil tindakan undang-undang atau tidak terhadap WSJ, inilah jawapan kepada persoalan tersebut. Kes ini akan dihadapkan ke mahkamah sekiranya WSJ menjawab bahawa dakwaan mereka bahawa Dato' Sri Najib menerima hampir USD 700 juta adalah benar-benar dimaksudkan oleh WSJ ataupun tidak.

Sudah tentu sekiranya WSJ menjawab bahawa dakwaan tersebut bukanlah maksud mereka, maka artikel tersebut akan ditarik balik dan kredibiliti WSJ akan tercalar. Pada masa yang sama, Dato' Sri Najib sudah tentu akan dapat membersihkan nama beliau sekaligus menolak segala persepsi buruk dan fitnah yang dilemparkan kepada beliau selama ini. 


Sumber: KLXPRESS