Warta Rakyat Live Streaming

Tuesday, 4 August 2015

ARAB SAUDI & EMIRIAH ARAB BERSATU SUMBANG DANA KEPADA UMNO?

Oleh : Jebat

Disebabkan ramai sangat yang nak tau siapakah penderma Timur Tengah yang sanggup memberikan dana kepada UMNO / Najib Razak sewaktu PRU13 yang lalu, disini ada beberapa negara yang kami rasakan terlibat dengan sumbangan berkenaan;

1. ARAB SAUDI - Sepertimana yang kita ketahui, negara kita mempunyai hubungan yang rapat dengan pemerintah negara tauhid berkenaan. Malah ketika persidangan UMNO yang terakhir sebelum PRU13 berlansung, kita dapati banyak imam-imam besar di Masjidil Haram dan Nabawi menziarahi Malaysia dalam rangka lawatan memperkuatkan hubungan diantara kedua buah negara. Selain itu, sepertimana gambar yang dispekulasi di internet, pertemuan diantara Najib Razak dengan Putera Turki bin Abdullah Al Saud (Biodata rujuk sini) juga boleh dijadikan jawapan kepada siapakah penyumbang 2.6 bilion ringgit tersebut.



2. UNITED ARAB EMIRATES - Umum tidak mengetahui bahawa negara berkenaan adalah negara yang terlibat secara tidak lansung dalam pembinaan Masjid di Bandar Malaysia yang diusahakan oleh 1MDB. Tak percaya? Rujuk disini : http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/malaysia-and-uae-sign-key-deals-to-enhance-ties

Masjid yang akan dibina di Bandar Malaysia sumbangan kerajaan UAE


Inilah antara 2 buah negara yang mungkin menjadi 'negara dana' dari 'Middle East' yang disebutkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang kami percaya telah menyumbangkan dana kepada UMNO dalam Pilihanraya Umum ke 13 yang lalu.

Soalnya sekarang apa punca puak-puak Arab yang seaqidah dengan kita ini memberikan pertolongan kepada Najib Razak? Mengapakah mereka tidak menyasarkan dana kepada PAS, PKR atau DAP (Nauzubillah) Wallahu'alam. Hanya ALLAH yang maha mengetahui.

DANA POLITIK UMNO DARI YAHUDI ?



1.Kecoh kini apabila SPRM mengesahkan sejumlah RM2.6 bilion telah dimasukkan ke dalam akaun PM Najib Razak.

2.Pengesahan oleh SPRM ini telah menafikan fitnah yang dikeluarkan oleh Sarawak Report (SR) yang kemudiannya dipetik dan dijadikan sebagai bahan berita oleh Awani yang mendakwa dana tersebut adalah daripada wang 1MDB.

3.Menurut SPRM, wang yang diterima oleh PM itu ialah sumbangan pihak tertentu untuk kegunaan pilihan raya yang disalurkan atas kapasiti Najib selaku Presiden UMNO dan Pengerusi BN.

4.Malangnya, pengesahan ini tidak difahami dalam konteks yang sebenar oleh sebahagian rakyat Malaysia kerana telah dipengaruhi persepsi negatif berkaitan syarikat 1MDB. Mereka lebih percaya terhadap fitnah yang dibuat oleh SR.

5.Tidak ada mana-mana parti politik yang ditubuhkan tanpa menerima sumbangan dana daripada mana-mana pihak.

6.UMNO misalnya, bermula sebagai parti Melayu yang menerima pelbagai bentuk sumbangan daripada ahli-ahlinya yang ketika itu terdesak dalam menuntut kemerdekaan negara. Terima kasih kepada nenek moyang kita.

7.Tanpa sumbangan-sumbangan ini, Tunku Abdul Rahman tidak mungkin dapat terbang ke London bertemu Queen Elizabeth dan kemungkinan besar juga, kemederkaan negara lebih lewat dicapai daripada yang sepatutnya (31 Ogos 1987).

8.Adakah UMNO sahaja yang menerima sumbangan dana ini? Sudah tentu tidak. Parti-parti politik lain juga turut menerima dana langsung dalam pelbagai bentuk, sama ada tunai atau aset-aset lain seperti premis bangunan, kenderaan dan sebagainya.

9.PAS misalnya, menerima sumbangan langsung daripada para penyokongnya melalui kutipan derma ketika ceramah-ceramah yang diadakan di seluruh negara. Wang kutipan derma itu akan disalurkan ke dalam akaun MTD dan Negeri masing-masing. Terdapat beberapa syarikat milik Melayu turut menyumbang dana kepada PAS di peringkat pusat, antaranya termasuklah sebuah syarikat terkenal yang beroperasi di Langkawi, Kedah.

10.Adakah ia menyalahi undang-undang? Sudah tentu juga tidak. Malaysia merupakan antara negara yang tidak mewajibkan parti-parti politik mendedahkan sumber dan jumlah dana yang diterima.

11.Pun begitu, dalam usaha melakukan transformasi politik, Najib Razak pernah mengusulkan supaya parti-parti politik bersikap telus dalam mendedahkan kekuatan kewangan masing-masing termasuk sumber dan jumlah dana yang diterima. Usul ini telah dibentangkan di Parlimen tetapi ditentang hebat oleh wakil-wakil pembangkang khususnya DAP.

13.Adakah pembangkang di Malaysia begitu bersih dan tidak pernah menerima dana asing?

14.Adalah diketahui, National Endownment for Democracy (NED) yang ditubuhkan oleh Kerajaan Amerika Syarikat sejak berdekad-dekad yang lalu menyumbang dana secara langsung kepada beberapa entiti di Malaysia yang bekerja untuk pembangkang.

15.NED ialah agensi khas (bukan NGO) yang ditubuhkan dalam usaha Amerika Syarikat meluaskan sayap pengaruhnya di negara-negara dunia ketiga dan Islam amnya termasuk di Malaysia atas nama demokrasi.

16.NED ditubuhkan sebagai projek khas CIA yang menggunakan tiga kaedah dalam mempromosikan demokrasi versi mereka sendiri iaitu : a) Penyusupan masuk b) Sumbangan dana c) Peperangan.

17.Di bawah NED, terdapat tiga agensi khas lain ditubuhkan iaitu International Republican Institute (IRI), National Democratic Institute (NDI) dan Center for International Private Enterprise (CIPE). Ketiga-tiga agensi inilah yang menjadi nadi penggerak agenda NED termasuk di Malaysia.

18.Jika di Timur Tengah, kaedah peperangan menjadi pilihan sebelum menjalankan pilihan raya atas nama demokrasi, di Malaysia, langkah NED sebenarnya lebih mudah kerana demokrasi sudah dijalankan di sini sejak 1987.

19.NED menyumbang dana secara terus melalui IRI di mana Ketua Pembangkang (yang kini dipenjarakan atas kesalahan meliwat), Anwar Ibrahim, telah dilantik sebagai salah seorang panel lembaga pengarahnya.

20.Pada 22-23 April 2005, Presiden IRI, Lorne Craner, dalam satu ucapan di 6th Annual Conference, Center for Study of Islam & Democracy (CSID), di Marriot Wardman Park Hotel, Washington, memuji-muji Anwar Ibrahim sebagai hero baru dunia kini.

21.”Tonight, I am on the same platform as Anwar Ibrahim. The best part of being in my line of work is the people you get to meet, the heroes of our time. Anwar Ibrahim is a hero of our time,” – Lorne Craner.

22. Tidaklah aneh kepada Amerika untuk memuji mana-mana pemimpin yang disukai dan mengecam mana-mana pemimpin yang tidak disukai. Biasanya, yang dikecam akan berakhir dengan penyudah yang tragis seperti Saddam Hussein di Iraq suatu ketika dahulu.

BAGAIMANA IRI MEMPROMOSIKAN DEMOKRASI DI MALAYSIA?

23. Sekurang-kurangnya dua buah NGO politik diketahui mendapat dana daripada IRI iaitu Merdeka Center dan MAFREL. Kedua-dua NGO ini mempunyai hubungan yang rapat dengan pembangkang di Malaysia. Merdeka Center ialah NGO yang menjalankan kajian berkaitan demokrasi di Malaysia manakala MAFREL dikenali sebagai pemantau pilihanraya.

24. MAFREL (Malaysians for Free and Fair Elections) diketuai aktivis reformasi, Abd Malek Hussin dan dibantu oleh Syed Ibrahim Syed Noh, bekas pemimpin Jemaah Islah Malaysia (JIM) selaku Timbalannya.

25. Dalam satu berita bertajuk “MAFREL SEEKS RM5.7MIL GOVT FUND” yang dimuatnaik dalam laman web rasmi BERSIH 2.0 bertarikh 30 Nov 2007, Abd Malik Hussin mengakui MAFREL menerima dana daripada IRI, yang diakui kemudiannya oleh editor bahawa IRI menerima dana daripada kerajaan Amerika Syarikat.

26. Merdeka Center pula, selain mendapat dana langsung daripada IRI, ia turut mendapat dana daripada The Asia Foundation dan Fredrich Naumann Foundation (FNF) yang turut berperanan mempromosikan demokrasi khususnya di rantau Asia Pasifik.

BAHAGIAN PENTING - 2.6 BILION VS PROJEK DEMOKRASI YAHUDI

27. Berbanding Anwar dan pembangkang sendiri yang sentiasa berdolak dalih dalam menyatakan sumber kewangan mereka, Najib Razak dilihat lebih telus apabila menubuhkan task force untuk menyiasat dakwaan SR berhubung wang yang disalurkan ke dalam akaun peribadinya.

28. Siasatan ini akhirnya membawa kepada pengesahan daripada SPRM bahawa wang tersebut ialah dana pilihan raya yang disumbangkan oleh penderma daripada Timur Tengah terus kepada Najib tanpa mendedahkan identi sebenar penderma tersebut.

29. Berbanding Anwar yang mendapat dana daripada Barat khususnya Amerika Syarikat, Najib menerima dana daripada Timur Tengah (dunia Arab) atas pelbagai faktor seperti hubungan yang baik antara kerajaan Malaysia dan negara-negara Arab dan agama Islam sebagai tunjang negara ini yang dipelihara dengan baik oleh kerajaan Barisan Nasional sejak sekian lama.

30. Berbanding Anwar dan pembangkang yang menerima dana atas nama demokrasi, derma atau sumbangan yang diterima Najib Razak sebenarnya lebih bersifat kepercayaan, penghormatan dan penghargaan kepada kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi UMNO yang mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi tersendiri (demokrasi berparlimen, Raja berperlembagaan) yang tidak diamalkan di negara-negara demokrasi yang lain.

31. Amalan demokrasi di Malaysia sehingga kini tidak meminggirkan Islam berbanding demokrasi Barat yang turut mempromosikan kebebasan mutlak seperti LGBT, pluralisme dan liberalisme akidah yang melampaui batas-batas Islam.

KESIMPULAN

32. Kesimpulan ini harus ditutup dengan persoalan berikut : Jika Anwar benar-benar hero di kaca mata dunia khususnya Barat sehingga diangkat sebagai tokoh pemimpin Islam era baru, kenapa penderma Timur Tengah tidak menyalurkan derma kepada beliau dan pembangkang yang ketika itu turut dianggotai PAS sebagai sebuah parti Islam, sebaliknya mereka memilih Najib Razak, UMNO dan Barisan Nasional? Dan kenapa NED memilih menjalin kerjasama dengan Anwar dan proksi-proksinya untuk menyalurkan dana atas nama demokrasi. Kenapa NED tidak memilih Najib Razak, UMNO dan Barisan Nasional?

Friday, 10 July 2015

ZAHRA ADALAH POPULASI MANUSIA GOLONGAN KEDUA - PENULIS



MANUSIA HEBAT DAN TIDAK HEBAT
Di mana stand saya dalam isu SayaZahra ini? Stand saya senang. Dalam dunia ni ada dua jenis manusia. Manusia yang perlukan tongkat untuk berjaya dan mengharapkan bantuan manusia. Serta golongan kedua, iaitu golongan hebat yang menjadi tiang sebuah peradaban. Sebab tu wujudnya subsidi dalam mana-mana kerajaan di dunia sekalipun. Sebab tu wujud macam-macam bantuan dan elauns yang ditawarkan oleh kerajaan.

Jadi, saya berangapan bahawa Zahra ini adalah populasi biasa manusia yang memang harus ada dalam sebuah peradaban. Kalau semua manusia hebat di dunia, tidak seimbang jadinya. ALLAH menciptakan manusia-manusia seperti Zahra kerana untuk dibimbing oleh manusia dalam kategori dua. Populasi Zahra adalah populasi manusia yang hari ini kita langsung tidak kenal siapakah mereka dalam sejarah. Mereka sekadar dikenali sebagai manusia.

Orang kedua pula jenis fighter dan mempunyai survival instinct yang sangat tinggi. Mereka mempunyai DNA seorang pemimpin dan pahlawan. Mereka dari golongan yang biasanya akan menempa sejarah dalam kehidupan mereka. Kalau dalam kalangan orang Melayu, mereka mewarisi dna seorang pelaut yang berhati cekal yang masih tersisa dalam diri mereka. Mereka mewarisi DNA bangsa yang membina tamadun walau apa sekali keadaan, sehinggakan 4 penjajah yang datang tidak mampu menundukkan 9 raja-raja bangsa ini.

Dan manusia yang mempertikaikan Zahra di alam maya ini adalah biasanya mereka yang memang dah melalui zaman sengsara dan zaman derita sebelum menjadi berjaya. Mereka sedar bahawa hendak hidup senang itu bukan senang. Mereka inilah yang kebanyakannya melabelkan Zahrah sebagai lembik dan seumpama dengannya. Mereka ini adalah orang yang sampai ratusan tahun pun, akan dibicarakan oleh populasi pertama yang dikenali hanya dengan nama manusia. Kategori pertama akan mengagumi orang dalam kategori kedua. Kategori pertama adalah orang akan membeli buku-buku tentang orang kedua lalu membayangkan kehidupan mereka seperti orang dalam kategori kedua.

Dua-dua golongan ini tidak salah. Saya anggap inilah simbiosis kehidupan. Kerana perbezaan dua manusia ini melihat dunia, maka jalan yang diambil mereka pun berbeza. Saya di mana? Saya berharap saya dalam golongan kedua sebab perjalanan hidup saya baru sahaja bermula. Saya tidak mahu merungut pada awal permulaan perjalanan hidup sebab bagi saya rungutan itu adalah petanda manusia yang lemah.

- Helmi Effendy -

Tuesday, 7 July 2015

NAJIB RAZAK SAMAN FITNAH TERHADAP WALL STREET JOURNAL, BERANI KERANA BENAR



Menurut sumber yang diperoleh, pasukan guaman Dato' Sri Najib telah mengeluarkan surat bertarikh 8 Julai 2015 kepada Wall Street Journal (WSJ) berhubung dua artikel berbaur fitnah terhadap Perdana Menteri Malaysia tersebut. Surat tersebut dikeluarkan oleh Hafarizam Wan & Aisha Mubarak menamakan Lembaga Pengarah Dow Jones & Company, Inc sebagai penerima surat guaman tersebut.

Surat tersebut menyatakan bahawa artikel yang ditulis oleh Simon Clark dan Tm Wright di dalam WSJ yang bertajuk "Malaysia Leader's Account Probed" yang diterbitkan pada 2 Julai 2015 dan "Scandal In Malaysia" yang diterbitkan pada 6 Julai 2015. Menurut surat itu lagi, peguam Dato' Sri Najib telah diarahkan untuk mendapatkan kepastian daripada WSJ adakah pendirian mereka di dalam artikel tersebut yang menyatakan bahawa Dato' Sri Najib telah menerima hampir USD 700juta daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pihak peguam Dato' Sri Najib juga menyebut bahawa arahan tersebut adalah kerana penulis tidak pasti sumber wang tersebut dan apakah yang terjadi kepada wang tersebut pada akhirnya. Walhal, keseluruhan artikel tersebut telah menampakkan secara jelas bahawa wang hampir USD 700 juta telah diterima oleh Dato' Sri Najib yang dimiliki oleh 1MDB. Surat tersebut juga menyatakan bahawa dakwaan WSJ diambil serius dan tindakan undang-undang akan diambil.

Peguam Dato' Sri Najib juga meminta jawapan dalam masa 14 hari bermula pada tarikh surat tersebut dan memaklumkan sekiranya WSJ telah melantik peguam di Malaysia bagi mewakili syarikat dan juga penulis artikel tersebut.

Bagi mereka yang bertanyakan samada Dato' Sri Najib akan mengambil tindakan undang-undang atau tidak terhadap WSJ, inilah jawapan kepada persoalan tersebut. Kes ini akan dihadapkan ke mahkamah sekiranya WSJ menjawab bahawa dakwaan mereka bahawa Dato' Sri Najib menerima hampir USD 700 juta adalah benar-benar dimaksudkan oleh WSJ ataupun tidak.

Sudah tentu sekiranya WSJ menjawab bahawa dakwaan tersebut bukanlah maksud mereka, maka artikel tersebut akan ditarik balik dan kredibiliti WSJ akan tercalar. Pada masa yang sama, Dato' Sri Najib sudah tentu akan dapat membersihkan nama beliau sekaligus menolak segala persepsi buruk dan fitnah yang dilemparkan kepada beliau selama ini. 


Sumber: KLXPRESS

Thursday, 25 June 2015

500 ANAK YATIM DAPAT BAJU RAYA JAKEL DARI PEMUDA UMNO WILAYAH PERSEKUTUAN


Rezeki Allah dikongsi bersama.. Beruntung anak-anak yatim, fakir miskin dan yang kurang berkemampuan ini semua bila ada pihak yang prihatin sumbangkan baju raya untuk mereka.

Bukan kedai biasa, baju raya dari Jakel tu.. Dapatlah mereka merasa kemeriahan dan kegembiraan berhari raya dengan baju baru sama seperti kanak-kanak lain..






Tahniah diucapkan kepada saudara Razlan Rafii (Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan), seluruh warga Pemuda Wilayah dan juga boss besar mereka Tengku Adnan yang juga pengerusi perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan. Kerana menganjurkan program Jom Shopping Raya ini.

Biarlah apa tanggapan negatif orang ramai terhadap UMNO, tapi terbukti parti ini sentiasa mengambil berat kebajikan dan kesusahan yang ditanggung rakyat.
Usaha murni seperti ini patut dicontohi dan perlu diteruskan. Hanya Allah mampu membalasnya.

Secara konklusinya, kami berharap program sebegini dapat diteruskan oleh bakal- bakal pemimpin pemuda pada masa yang akan datang. Program sebeginilah yang membezakan kita dengan pihak pembangkang. Dikala pihak pembangkang sibuk berdemo, memfitnah dan memburukkan negara, UMNO sebagai parti tonggak orang Melayu terus berkhidmat demi kesejahteraan rakyat. - - KL CHRONICLE -

Sunday, 21 June 2015

KLCC, KLIA, LRT DAN LAIN LAIN, RAKYAT MARHAEN DAPAT APA???



Rakyat Merhean bangga dengan KLCC, KLIA, LRT, Putrajaya & Lebuhraya yg di bina oleh negarawan ulung dunia - Tun Dr Mahathir. Kata mereka, dengan adanya semua ini maka rakyat Marhean lebih senang kehidupan mereka. Benarkah?

1. KLCC
Rakyat Marhean bangga dengan KLCC. Mereka pergi ke KLCC melihat keagungan pembinaannya. Depa mampu melihat sambil mandi kolam KLCC. Depa tak mampu membeli belah di KLCC. Sebaliknya, Kedai 1 Malaysia juga yg mereka cari.

2. KLIA.
Rakyat Marhean bangga dgn KLIA. Saya juga bangga. Mereke memuji Tun M. Depa hina DS Najib. Namun rakyat Marhean tetap guna Air Asia. Air Asia di KLIA2. KLIA2 binaan DS Najib juga yg mereka guna.

3. LRT
Rakyat Marhean bangga dgn LRT yg menghubungkan bandaraya KL. Tp rakyat Marhean nafi peranan yg bakal MRT lakukan. Malah keretapi laju juga akan siap terbina ke Utara dan Selatan. Rakyat Marhean nafikan.

4. Lebuhraya
Bangga rakyat Marhean dgn lebuh2 raya yg Tun M bina. Saya juga bangga. Namun lebuh2 raya itu bertol. Saya redha. Kini DS Najib bina lebuhraya Pan Borneo tanpa Tol. Rakyat Marhean tak puji pun. Walhal itu adalah titik tolak penbangunan di Sabah dan Sarawak.

5. Putrajaya.
Pembinaan putrajaya sgt baik dan strategik. Kementerian2 di Malaysia lebih sistematik dan terurus. Namun zaman Najib, memberi kemudahan kepada rakyat dgn pembinaan UTC. Segala urusan harian ada di situ. Rakyat dapat perkhidmatan selesa. Rakyat Marhean tak nampak. Mereka jarang pergi ke Putrajaya utk urusan. Tetapi mereka akan kerap ke bangunan UTC untuk sebarang urusan.
Pembinaan Putrajaya sangat strategik. Di zaman DS Najib, beliau mengimpikan pembinaan twin town iaitu Bandar Malaysia dan juga pusat perniagaan dunia TRX. Rakyat Marhean marah dgn 1MDB kerana mengusahakanny. Tetapi mereka tak marah dgn pembinaan Putrajaya. Walhal putrajaya dibina dgn hutang. Dan hingga kini Kerajaan terpaksa menyewa dari Perbadanan Putrajaya.
----
‪#‎kesimpulan‬
Rakyat Marhean tidak nampak kejayaan DS Najib dalam masa 6 tahun pemerintahan.
Mereka hanya nampak kejayaan Tun yg memerintah 22 tahun, itu pun muncul setelah 10 tahun pemerintahan Tun.

Sumber: Dr Aznil Hisham

Monday, 11 May 2015

FAKTA YANG TAK AKAN KELUAR DI PAGES PRO-TUN !


Tahukah Anda : TH Heavy Engineering
1- TH Heavy Engineering adalah salah satu anak syarikat kepada Lembaga Tabung Haji.
2- Baru-baru ini THHE telah membeli Plantar Minyak Terapung dari Rumunia Syarikat Rumunia mengalami beban hutang sebanyak RM 285 juta. Akibat itu, syarikat berkenaan terpaksa menjual Plantar Minyak Terapung ini utk membayar hutang. Harga maximum FPSO THHE ini adalah RM 195 juta.
3- JX Nippon pula menyewa FPSO ini dgn contract sehingga Nov 2023 sebanyak RM 1.47 billion (extended contract).
4- Maknanya, secara purata THHE boleh memperolehi pendapatan sebanyak RM 130 juta setahun.
5- Tahukah anda bahawasanya Petronas tidak ada plantar seperti ini. Petronas terpaksa menyewa Plantar minyak.
6- Tak tahu apa yg mantan Petronas (Tun M) fikir masa tu. Tetapi yang penting, semasa Tun M menjadi pengerusi Petronas, Petronas membeli minyak dari plantar milik Petrofac-Sapura Kencana ( mase tu bos sapura kencana adalah Mokhzani Mahathir).
----
‪#‎Kesimpulan‬
1- Dari urus niaga ini sahaja THHE memperolehi pendapatan RM 140 juta setahun. Setakat nak beli tanah TRX RM 188.5 juta tu celah gigi. Tapi ada juga puak2 Totok ni takut LTH ni bangkrap. Sanggup pi keluarkan duit masuk tabung milo. Bingai.
2- Tak salah pun syarikat anak jual minyak pada syarikat di mana bapakny menjadi pengerusi. Masa tu tak de siapa yg pertikaikan. Tak de istilah "conflict of interest".
3- Tun tak kesah pun bantu anak dia utk berjaya. Tak pa org Melayu juga yg berjaya. Tetapi anak tiri Najib yg seorg banker HSBC gi buat studio Hollywood guna fund Middle Eastern Tun dah bising.
Moga Tun selamat pergi dan pulang dari Umrah.
Crdt to : Zulhafiz 'Pathfinder' Ramli - Dr Aznil Hisham